Prikkelverwerkingsproblemen

Kinderen en volwassenen waarbij de prikkelverwerking goed verloopt hebben precies genoeg energie, zij halen hun doelen met een zeker gemak, ze begrijpen anderen en zijn zelf ook begrijpelijk, ze kunnen goed samenwerken en samen spelen, ze hebben een goede houding, goed gedrag en voelen zich goed.

Er zijn veel volwassenen en kinderen die problemen hebben met de prikkelverwerking, ook wel sensorische informatieverwerkingsproblemen genoemd. Heb je vaak te veel of te weinig energie? Ben je overgevoelig of ondergevoelig voor prikkels? Heb je moeite om jezelf goed te concentreren? Doe je dingen te snel of te langzaam waardoor jij je doelen niet behaald? Heb je moeite om emoties als boosheid, angst, verdriet te reguleren? Zijn er coördinatieproblemen? Is er extreem beweeglijk of juist passief gedrag? Vermijdt je aanraking, ben je een moeilijke eter of bedek je jouw oren of ogen? Of ben je juist gek op extreme prikkels als harde geluiden en neem je grote risico’s bij spelletjes? Het kan zijn dat er dan problemen zijn met de prikkelverwerking, de sensorische informatieverwerking, deze problemen komen veel voor.

Etiketten

Vaak krijgen volwassenen en kinderen met prikkelverwerkingsproblemen etiketten opgeplakt als kieskeurig, overgevoelig, stuntelig, onvoorspelbaar en onoplettend. Er kunnen problemen ontstaan met het leren of werken. Het is lastig voor ze om hun aandacht goed gericht te houden, het opnemen van informatie is moeilijk en ze kunnen snel bang zijn of juist grote waaghalzen. Het is moeilijker om goed samen te werken en spelen. Bij te weinig energie, passief gedrag, is de houding vaak ingezakt, je ziet dan een kromme rug, schouders naar voren en je stort als het ware in, ipv ruggengraat te tonen. Bij teveel energie gaan ze te snel om de activiteiten goed te kunnen doen, ze ervaren dan teveel spanning, het kan zijn dat dit gevoelens als irritatie, boosheid en verdriet opwekt, het kan ook zijn dat ze daardoor vaak ruzie hebben of spullen kapot maken. Een behandeling leidt bij veel kinderen en volwassenen tot succes.

Behandeling

In de behandeling wordt aandacht besteed aan hoe je om kan gaan met de emoties, de concentratieproblemen en de problemen die hierdoor ontstaan thuis, op het werk en op school. Sensorische informatieverwerkingsproblemen kunnen op een leuke en eenvoudige manier aangepakt worden. Met name het evenwicht en tastgevoel spelen een grote rol bij het richten van aandacht, het opnemen van informatie en het waarschuwen voor gevaar. Door het doen van de juiste spelletjes en/of oefeningen kan je deze problemen oplossen en je kan hier veel plezier aan beleven.